Yalova İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi

Yalova İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi

Yalova’da gezilecek yerlerden bir tanesi, ilk Türk matbaacısı İbrahim Müteferrika’nın adını taşıyan Kağıt Müzesi’dir.

Yalova’da Kağıt Müzesi açılmasının, şehir için ayrı bir önemi bulunuyor. Çünkü 1727 yılında İstanbul’da matbaayı kuran İbrahim Müteferrika, bu matbaanın kağıt ihtiyacı karşılamak amacıyla Yalova’nın Elmalık Köyü’ne Kağıthane kuruyor. Yani kağıt üretimi, Yalova’da uzun zaman önce yapılıyordu.

Yalova Kağıt Müzesi, kağıtçılık tarihi için son derece önemli bir yerdir. Müzede kağıdın tarihi, kağıt üretiminin başlangıcından itibaren gösterdiği gelişmelerle birlikte anlatılmaktadır. Bununla birlikte Türklerin kağıtla tanışması, kağıt sanayi ve kağıt sanatları da müzenin içerdiği alanlardandır. Kağıt tarihiyle beraber kitap ve kütüphanecilik hakkında da bilgiler bulunan Yalova Kağıt Müzesi, Yalova’da gezilmesi gereken yerlerdendir. Müze, ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

Yalova İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi 

Yalova Kağıt Müzesi, kurulduğu ilk senede 20 bin civarında ziyaretçi ağırlamıştır. Müzenin duyulması ve popüler hale gelmesiyle beraber ziyaretçi sayısı yıllık 50 bin kişinin üzerine çıkmıştır. Yerli turistlerin yanı sıra Polonya, İspanya ve Macaristan başta olmak üzere yabancı ülkelerden de müzeyi ziyaret etmeye gelenler vardır. Özellikle Macaristan’dan gelen ziyaretçilerin için buranın ayrı bir önemi vardır. Çünkü ilk Türk matbaacı olan İbrahim Müteferrika, aslen Macar asıllıdır.

Yalova ve Kağıt Tarihi

Türkiye kağıt ve kağıtçılık tarihinde Yalova’nın önemli bir yeri vardır. Osmanlı Devleti’nde matbaanın kullanılması, İbrahim Müteferrika’nın İstanbul’da 1727 senesinde matbaayı kurmasıyla başlamıştır.

Yalova şehrinin kağıtçılık tarihindeki önemi ise, burada bulunan kağıt imalathanesidir. İbrahim Müteferrika, 1745 yılında Yalova’ya gelerek burada kağıt üretiminin yapıldığı Yalova Kağıthanesi’ni kurmuştur.

Kendi Kağıdını Üretmenin Keyfi

Yalova kağıt müzesinin en ilgi çekici yanlarından bir tanesi, ziyaretçilerin kendi kağıtlarını üretebilmesi. Bu uygulama müzede oldukça ilgi görüyor. Ziyaretçiler kendi kağıtlarını doğal malzemelerle üretebiliyorlar. Fakat kağıt üretimine olan talebin artması, bu uygulamanın randevu ile yapılmasına neden oldu. Bu nedenle müzeye gitmeden önce arayarak randevu almanız gerekiyor.

Yalova Kağıt Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Yalova Otogar’dan Kağıt Müzesi’ne Nasıl Gidilir: Otogardan Samanlı dolmuşlarına bindikten sonra İDO Feribot İskelesi’ne gidiyorsunuz. Feribot İskelesi’nden Fatih Caddesi dolmuşları haricinde bütün dolmuşlara binebilirsiniz. Bu dolmuşlar, Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nin önünden geçmektedir. Burada inerek, müzeye kolayca ulaşabilirsiniz.

Yalova İDO Feribot İskelesi’nden Kağıt Müzesi’ne Nasıl Gidilir: Feribot İskelesi’nden Fatih Caddesi dolmuşları haricinde bütün dolmuşlara binebilirsiniz. Bu dolmuşlar, Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nin önünden geçmektedir. Burada inerek, müzeye kolayca ulaşabilirsiniz.